Een cursus mahjong voor iedereen

Of je nu eerder mahjong hebt gespeeld of een nieuweling in het spel bent: het is erg nuttig een paar avonden mahjong te spelen met een paar van onze ervaren leden alvorens je in de competitie te storten bij de Gouden Draak. In een paar avonden leren we je de basis van het spel, de telling en de fijne kneepjes. Nog hartstikke gezellig ook.

De basis

De combinaties spelen een belangrijke rol in Mahjong Competitie Regels (MCR). Combinaties als Schoon Spel, Zuiver Spel of Pungenspel kende je al wanneer je een beetje bekend met mahjong bent. Maar waar je misschien aan zult moeten wennen, is de belangrijke rol die chows spelen, en dan vooral de patronen. Zoals Drie Gelijke Chows (Bamboe 1-2-3, Karakters 1-2-3, Cirkels 1-2-3), Drie Identieke Chows (Bamboe 4-5-6, Bamboe 4-5-6, Bamboe 4-5-6). Of Alle Soorten: iets met Bamboes, iets met Karakters, iets met Cirkels, Winden en Draken. Zelfs een Kippenspel, dat geen enkele punt waard is, kan genoeg zijn om uit te gaan.

De telling

Tijdens vriendschappelijke partijtjes is het wel zo makkelijk om de anderen voor je te laten tellen. In serieuze toernooien en competities zul je het zelf moeten doen. Bovendien: hoe kun je zeker weten of je wel genoeg punten hebt om te kunnen winnen? Van belang is dus de telling goed onder de knie te krijgen. Het lijkt moeilijker dan het is, al zitten er enkele addertjes onder het gras.

De fijne kneepjes

Je hebt niets aan een prachtig spel in opbouw als iemand anders uitgaat vóór jou. Zaak is het dus om goed op je tegenstanders te letten. Dat is het moeilijkste onderdeel van MCR. Soms zul je je mooie hand moeten afbreken om te voorkomen dat je duur moet betalen.

Meer weten?

Je wilt meer weten over de cursus? Ga naar de pagina 'contact'!

Maar bekijk eerst deze onlineMahjongcursus (steeds klikken voor de volgende dia)

View more presentations or Upload your own.
">online cursus… >

Onze competitie

Stand:Annet heeft de halfjaar prijs van de tweede helft van 2019 gewonnen! Menno was de winnaar van het eerste half jaar van 2019.

Lees meer…

Uitslagen: Twee keer per maand wordt competitie gespeeld. De uitslagen staan per avond en per maand hier weergegeven

Lees meer…

Agenda: wanneer spelen wij in 2020 bij Restaurant Groenewoud en Zyp25?

Lees meer…

Cor HooglandCor Hoogland, competitiespeler

“Ik speel riichi mahjong,dat is de japanse variant van dit spel”