Mahjong Competitie Regels

Wie thuis mahjong speelt, speelt meestal het klassiek-Chinese spel. Voor mahjong krijg je 20 punten, een pung op tafel is 2 punten waard, een gesloten pung 4 punten. 'Schoon spel' is een of twee verdubbelingen waard, en er wordt zo lang mogelijk gespaard om 'mooie handen' te krijgen.

‘Mooie handen’, of…?

Het is een heerlijk spel. Maar voor het moderne competitiemahjong geeft men in nationaal en internationaal verband de voorkeur aan de'mahjong competitie regels'. Een hele overstap van het klassieke spel. Maar als je een tijdje hebt gespeeld met deze nieuwe spelregels, wil je waarschijnlijk niet anders meer.

Tactiek èn sparen

Mahjong is er een stuk tactischer door geworden. Het is niet alleen maar sparen, maar ook opletten wat je tegenstanders doen en proberen hun steeds een stapje voor te blijven. Want als een ander uitgaat met een klein spel en jij hebt een prachtig wachtend spel, sta je met lege handen. Mooi, maar leeg.

Liefst 80 combinaties!

In het nieuwe mahjong is elke combinatie een bepaald aantal punten waard. Om uit te mogen gaan, moet je minimaal 8 punten hebben. Er zijn liefst 80 combinaties. De laagste (bijvoorbeeld 2 gelijke chows: bamboe 1-2-3, karakters 1-2-3) is 1 punt waard. De hoogste maar liefst 88 punten, bijvoorbeeld de welbekende Dertien Wezen of de Drie Grote Wijzen.

Bliksemsnel rekenen

Het is soms bliksemsnel tellen en rekenen of je uit kunt gaan, bijvoorbeeld:

Drie opeenvolgende chows: Bamboe 2-3-4, Karakters 3-4-5, Cirkels 4-5-6 6
Allemaal chows 2
Uitgaan met sluitpaar 1


Totaal: 9 punten, één meer dan het minimum. 'Hu', zeggen we op z'n Chinees (of: 'mahjong').

De speler die de winnende steen heeft weggelegd, betaalt je die 9 punten. Bovendien krijg je van iedere speler het basisaantal van 8 ponten. Je hebt dus 33 punten verdiend: 1x 9+ 3x8.

Elders op deze site vind je een cursus waar deze spelregels worden toegelicht.

Onze competitie

Stand: Annet heeft de halfjaar prijs van de tweede helft van 2019 gewonnen! Menno was de winnaar van het eerste half jaar van 2019

Lees meer…

Uitslagen: Twee keer per maand wordt competitie gespeeld. De uitslagen staan per avond en per maand hier weergegeven

Lees meer…

Agenda: welke data in 2020 spelen wij bij Restaurant Groenewoud en Zyp25?

Lees meer…

Annet Toxopeus, voorzitter de Gouden Draak

“We zijn geen fanatieke mahjongclub, de gezelligheid overheerst”