Het ontstaan van het mahjong spel is omringd door mysteries. Dat begint al met de naam, er zijn tientallen schrijfwijzen. Letterlijk vertaald betekent Mahjong kwetterende mus.
Dat verwijst naar het geluid dat de stenen van bamboe en ivoor maken wanneer ze gehusseld worden.
Eén van de oudste verhalen over de oorsprong van Mahjong speelt zich af aan het hof van Koning Wu.
Een mooie vrouw zou zich zo stierlijk verveeld hebben, dat ze besloot figuren te kerven uit domino achtige stenen van ivoor en bamboe. Zo ontstond een spel dat zij met haar dienstmeisjes speelde.
Het verhaal gaat dat Confucius het spel verder ontwikkelde en er meer structuur en regels in aanbracht. Het spel zou alleen gespeeld mogen worden door de adel en was wettelijk verboden voor het gewone volk.
Toch is er weinig tot niets vastgelegd van al deze verhalen en blijft het gissen naar de herkomst. Een vermoeden is ook het spel afstamt van een oud kaartspel uit de 15e eeuw.
Het spel werd al gespeeld, alleen nog niet met de stenen van bamboe en ivoor. De herkomst van het spel is terug te leiden tot Shanghai en omstreken, daar wordt als eerste verslag gedaan over het spel.
Rond 1920 werd Mahjong erg populair in Amerika. Via Amsterdam gingen de spellen in grote getalen overzee. Dit leidde zelfs tot een tekort aan ivoor!
In China werd het mahjong spel door de communistische partij tussen 1949 en 1985 verboden. Het spel, en andere spellen, zouden te veel verband houden met kapitalistische idealen.
In China werd het gezien als een gokspel. Er gaan verhalen rond dat verliezers van mahjong hun complete hebben en houden verloren zouden hebben. Of dat waar is, kunnen we in de Nederlandsche archieven niet terug vinden.
Wel weten we, dat heden ten dage de belangstelling voor het Mahjong spel groot is.
Het wordt in Nederland en zelfs heel Europa in meerdere varianten door veel mensen gespeeld. En met veel plezier!